Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Deelonderzoek content Gebruiker Centraal Volwassenheidsscan

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gebruiker Centraal Volwassenheidsscan
Scope van de website
  • Alle content op de website volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl.
  • Niet de content op gebruikercentraal.nl en overige subdomeinen
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 14

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de resultaatpagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/scans/… luidt de alternatieve tekst van de radargrafiek 'Radargrafiek met jouw score in deze enquete. Jouw score in het oranje'. Vervolgens kunnen screenreadergebruikers wel langs de 5 assen (A tot en met E), maar de score van de gebruiker wordt niet voorgelezen. Pas de tweede ronde worden alle assen nog een keer voorgelezen met de score erbij. Daarna worden alle cijfers op de verticale as voorgelezen. Screenreadergebruikers hebben daarnaast ook niets aan de tekst 'Jouw score in het oranje'. Aangezien de score op de rest van de pagina wordt verteld en toegelicht is de radargrafiek nog slechts een visuele weergave van de inhoud van de pagina. Het is voldoende om de afbeelding decoratief te maken door bijvoorbeeld aria-hidden="true" in de code te gebruiken.

Bevinding 2: Op de resultaatpagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/scans/… wordt een score in de vorm van sterren getoond. Er is een tekst aanwezig met "Jij scoorde ...". Hiermee wordt het aantal oranje sterren aangeduid. Hier ontbreekt wat je wel uit de sterretjes kan halen, de tekst " van 5". Het is dan voldoende om de afbeelding (sterren) decoratief te maken door bijvoorbeeld aria-hidden="true" in de code op de afbeeldingen te gebruiken.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op de resultaatpagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/scans/… worden sterren voor de score gebruikt. De oranje sterren vormen de waardering. De grijze sterren tonen met de oranje het totaal te behalen score, 5. Het verschil tussen de oranje ster wordt enkel in kleur getoond. Zorg daarom dat de sterren ook in vorm anders zijn. Bijvoorbeeld door een achtergrondpatroon in de ster op te nemen, of de oranje groter te maken of de oranje een donkere rand te geven. Eventueel volstaat het om het contrast tussen geel en grijs minimaal 3:1 te maken.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Het contrast van de invoervelden op pagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/doe-de-enquete/ is te laag. De contrastratio is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit geldt ook voor de randen om 'Bekijk je antwoorden' op de resultatenpagina.

Bevinding 5: Het contrast van de invoervelden op pagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/doe-de-enquete/ is te laag als ze focus hebben. De contrastverhouding is hier 2,8:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 6: Het contrast van de oranje sterren op witte achtergrond in de radargrafiek op de resultatenpagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/scans/… is niet hoog genoeg. De contrastverhouding is hier 2,6:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dat geldt ook voor de oranje sterren naast de resultaten per onderdeel op dezelfde pagina.

Bevinding 7: Het contrast van de grijze sterren op witte achtergrond naast de resultaten per onderdeel op de resultatenpagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/scans/… is niet hoog genoeg. De contrastverhouding is hier 1,8:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Het logo met de tekst 'VOLWASSENHEIDSSCAN
Bepaal in 15 vragen hoe goed jouw organisatie gebruikers betrekt bij het ontwikkelen van dienstverlening' is ook een link naar de homepage bevat in de linktekst de tekst 'to the homepage'. Zorg dat instructies voor interactieve elementen in de hoofdtaal (Nederlands) van de pagina zijn (dat heeft hier de voorkeur), of geef een taalwissel aan.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/doe-de-enquete/ een formulierveld niet goed invullen, verschijnt er een HTML5 foutmelding in het formulierveld. HTML5-foutmeldingen worden niet in alle browsers even goed ondersteund of blijven soms niet lang genoeg staan. Voeg zelf foutmeldingen toe aan formulieren om dit probleem op te lossen.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Het selectievakje 'Toestemming' heeft 2 labels, namelijk het label 'Toestemming' en het label 'Ja, ik wil graag via mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe versies van het volwassenheidsmodel. Jullie mogen mijn e-mailadres en naam uiterlijk 3 jaar na vandaag hiervoor bewaren. Alleen de beheerders van deze website hebben toegang tot deze gegevens.
(niet verplicht)'. Gebruik één label per selectievakje of invoerveld. Meerdere labels wordt niet door alle screenreaders en browsers ondersteund. Daarnaast krijgen screenreadergebruikers, als het tweede label wel wordt voorgelezen, deze tekst nu twee keer te horen. Verwijder het tweede label om dit probleem op te lossen.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/doe-de-enquete/ een formulierveld niet goed invullen, verschijnt er een HTML5 foutmelding in het formulierveld. HTML5-foutmeldingen worden niet in alle browsers even goed ondersteund of blijven soms niet lang genoeg staan. Daarnaast bevatten HTML5 foutmeldingen geen foutsuggesties. Voeg zelf foutmeldingen en foutsuggesties toe aan formulieren om dit probleem op te lossen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Ofschoon dit onderzoek zich richt op de content van de website kwamen we toch wat problemen technisch van aard tegen op pagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/scans/… . Hier worden een aantal keren het p-, div- en span-element niet geopend of afgesloten.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: De genummerde vragen op pagina volwassenheidsscan.gebruikercentraal.nl/doe-de-enquete/ die beantwoord worden met keuzerondjes, gebruiken een label als vraag in plaats van een fieldset en een legend combinatie. Hierdoor wordt de vraag niet voorgelezen wanneer bezoekers met de tabtoets en daarna met de pijltoetsen door de keuzerondjes navigeren. Gebruik een fieldset en legend combinatie om de vraag op de juiste manier te koppelen aan de antwoordopties.

Bevinding 14: Op de resultaatpagina wordt gebruik gemaakt van het details- en summary-element. In principe goed, maar (nog) niet alle gangbare hulpsoftware gaat goed met deze nieuwe techniek om. In verschillende blogposts wordt beschreven hoe hiermee om te gaan.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-05-01 21:32:43 v2.3-011