Toegankelijkheidsonderzoek

Alleen de bevindingen:
Audit digitale toegankelijkheid website Venster

Onderzoeker
Jules Ernst van 200 OK; Pieternel de Jonge van Studio Lite
Datum
19 augustus 2024
Opdrachtgever
Maaike van de Graaf van ICTU

Scope van de evaluatie

Naam website Venster
Scope
  • Alle pagina's op venster.nl
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund Gangbare browsers en hulpsoftware.

Disclaimer

Een website bestaat vaak uit verschillende soorten pagina's, processen en content. De steekproef die wij maken is representatief voor de inhoud van de website. De onderzoeken voeren we handmatig uit waarbij we gebruik maken van hulpmiddelen. Dit doen wij zorgvuldig met mensen met ervaring. Omdat dit mensenwerk is kan het voorkomen dat een probleem niet is benoemd. Dit onderzoek is een momentopname. De website of app kan inmiddels veranderd zijn.

Leeswijzer

De gevonden problemen kunnen ook op pagina's buiten de steekproef voorkomen. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan.

Het resultaat is voldoende als bij de uitkomst staat:

Het resultaat is onvoldoende als bij de uitkomst staat:

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 6

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De PDF "kernrapport-werkonderzoek-2022.pdf" die bereikbaar is via pagina https://www.venster.nl/nieuws/kernrapport-werkonderzoek-2022-beschikbaar-inzicht-in-werkaantrekkelijkheid-bij-de-overheid/ is gecodeerd (van tags voorzien) en daardoor in toegankelijkheid zeer sterk verbeterd ten opzicht van de vorige versie. Echter bij de grafieken is de tekst onvoldoende. Niet alle informatie uit de grafiek is beschikbaar voor lezers met hulpsoftware. Zo is er op pagina 10 een grafiek met sectoren en de mate van thuiswerken. De specifieke percentages zijn niet beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld op te lossen door de data ook in een tabel aan te bieden. Dit geldt ook voor de andere grafieken.

Bevinding 2: De PDF "kernrapport-werkonderzoek-2022.pdf" die bereikbaar is via pagina https://www.venster.nl/nieuws/kernrapport-werkonderzoek-2022-beschikbaar-inzicht-in-werkaantrekkelijkheid-bij-de-overheid/ is gecodeerd (van tags voorzien) en daardoor in toegankelijkheid zeer sterk verbeterd ten opzicht van de vorige versie. Er moet echter rekening gehouden worden met het gebruik van speciale tekens zoals de puntjes in de Inhoudsopgave op pagina 7 en 8. Deze puntjes worden door voorleessoftware "gezien" en voorgelezen. De bedoeling van de puntjes is om de naam van het hoofdstuk of paragraaf en de paginanummer bij elkaar te houden. Zorg ervoor dat deze puntjes niet voorgelezen worden.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 3: De PDF "kernrapport-werkonderzoek-2022.pdf" die bereikbaar is via pagina https://www.venster.nl/nieuws/kernrapport-werkonderzoek-2022-beschikbaar-inzicht-in-werkaantrekkelijkheid-bij-de-overheid/ is gecodeerd (van tags voorzien). Echter bij de grafieken is de tekst onvoldoende. Niet alle informatie uit de grafiek is beschikbaar voor lezers met hulpsoftware. Dit valt onder succescriterium 1.1.1.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: In de PDF “kernrapport-werkonderzoek-2022.pdf” die bereikbaar is via pagina https://www.venster.nl/nieuws/kernrapport-werkonderzoek-2022-beschikbaar-inzicht-in-werkaantrekkelijkheid-bij-de-overheid/ staan op pagina 10 een afbeelding van staafdiagrammen. Daarbij staat een legenda met uitleg van de kleuren. Hierbij is alleen gebruik gemaakt van kleur om deze te onderscheiden. Kleurenblinden en slechtzienden hebben mogelijk moeite het onderscheid te zien. Gebruik naast kleur bijvoorbeeld ook verschillende arceringen. Dit doet zich op meerdere plekken voor in het document, bijvoorbeeld met de afbeelding van het staafdiagram op pagina 24.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: In de PDF “kernrapport-werkonderzoek-2022.pdf” bevat grafieken waarbij sommige witte teksten ten opzichte van de lichte achtergrondkleur een te lage contrastverhouding hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor de grafiek op pagina 10. De lichtblauwe staaf, de lichtgroene staaf en de okergele staaf moeten zwarte tekst bevatten. Ook de cursieve tekst onder de grafiek die het figuur beschrijft heeft een te laag contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is 3,3:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op de pagina’s https://www.venster.nl/praktijkvoorbeelden/gemeente-ede-vertrouwen-winnen-door-goede-digitalisering/ en https://www.venster.nl/internetspiegel/ wordt gebruikgemaakt van het video-element. Deze videospeler maakt gebruik van de standaard browser functionaliteit en hierin zit ook de bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor 'fullscreen' en m voor 'mute'. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Er zijn geen instellingen waarmee gebruikers of contentbeheerders dit uit kunnen schakelen. Ook biedt het video-element nog geen oplossing hiervoor.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Webbrowsers (useragents) en andere software

Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Rapportinformatie: V2.0.1-WCAG2.1-R3.0-T0.13-nl