Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Literatuurgeschiedenis

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Literatuurgeschiedenis
Scope van de website Alle pagina's op www.literatuurgeschiedenis.org
Niet het formulier op www.kb.nl/aanmelden-nieuwsbrief-literatuurgeschiedenisorg (ander domein)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/ staan onder 'Hierover wordt veel gelezen' afbeeldingen. In de alternatieve tekst is ook een bronvermelding opgenomen (zoals 'Utrecht, Rijksmuseum Het Catharijneconvent, 1259 B 5, fol. a4R'). Hier is het alt-attribuut niet voor bedoeld.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 2: De iconen in de tijdlijn op de homepage www.literatuurgeschiedenis.org/ hebben geen alternatieve tekst. Deze iconen geven de gebruiker echter wel informatie, die gebruikers van hulpsoftware nu niet meekrijgen. Bijvoorbeeld: het kasteel bij de middeleeuwen, het stoomlocomotief bij de 19e eeuw en het internet logo bij de 21e eeuw geven weer wat die eeuw kenmerkte. Voeg een alternatieve tekst toe, of beschrijf in korte tekst het kenmerk van deze eeuw, om dit probleem op te lossen.
Deze iconen komen op andere pagina's individueel terug, zoals op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-….

Bevinding 3: De afbeelding van Fokke en Sukke op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… omschrijft de afbeelding niet volledig; screenreadergebruikers krijgen de grap niet mee.

Bevinding 4: Op onder andere pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… staat een afbeelding ('Koen de Menschenslachter') met tekst erop die niet terugkomt in de alternatieve tekst. Zorg ervoor dat blinde bezoekers ook die informatie meekrijgen om dit probleem op te lossen.
Dit geldt o.a. ook voor de afbeelding op www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar.

Bevinding 5: Wanneer op een afbeelding wordt geklikt, wordt de afbeelding vergroot in een donker venster getoond. De afbeelding heeft dan geen alternatieve tekst, maar heeft dit wel nodig. Zie o.a. de afbeeldingen op www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… en www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar.

Bevinding 6: Het icoon van de microfoon met blaadjes, bij het tweede audiofragment op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar heeft geen alternatieve tekst. Dit geldt ook voor de andere afbeelding bij dit audiofragment. De afbeelding is tevens een link naar een podcast-website, zie ook 2.4.4.

Bevinding 7: De iconen voor de tooltips (het boekje met a-z erop) op onder andere pagina www.literatuurgeschiedenis.org/17e-eeuw/huilen-volgens-het-… hebben geen alternatieve tekst.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Het tweede audiofragment op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar heeft geen transcript of ander media-alternatief.

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: De video's op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… bevat geen (eigen toegevoegde) ondertiteling. De eerste video heeft wel een automatisch gegenereerde ondertiteling, maar deze mist interpunctie en is niet altijd kloppend (bijv. 0:59 'slag bij woningen'). Hierdoor kunnen dove en slechthorende bezoekers de video's niet of moeilijk volgen.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: De video's op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… bevatten geen audiodescriptie of ander media-alternatief zoals een transcript. Dit is wel nodig voor alle belangrijke visuele informatie die niet terugkomt in het audiospoor. Denk bijvoorbeeld aan teksten die in beeld komen gedurende de eerste minuut van de video 'Toneel in de middeleeuwen', zoals de titel en de naam van de presentator; of de 'Abele spelen' op 2:18 in de video 'Vlogboek'.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: De video's op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… bevatten geen audiodescriptie. Dit is wel nodig voor alle belangrijke visuele informatie die niet terugkomt in het audiospoor. Denk bijvoorbeeld aan teksten die in beeld komen gedurende de eerste minuut van de video 'Toneel in de middeleeuwen', zoals de titel en de naam van de presentator; of de 'Abele spelen' op 2:18 in de video 'Vlogboek'.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op elke pagina is een role=heading gebruikt voor alle content die in de header staat. Hierdoor worden elementen in dit hele gebied, zoals het zoekveld en de menu-items, onterecht als kop aangemerkt.

Bevinding 13: Op de pagina's van de tijdvakken, zoals www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw, wordt visueel in de tijdlijn onderaan de pagina aangegeven in welke eeuw de gebruiker momenteel zit. Deze informatie wordt niet doorgegeven aan screenreaders. Gebruik bijvoorbeeld het aria-current element om dit probleem op te lossen.

Bevinding 14: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… is de inleiding opgemaakt met het <strong> element. Dit element is bedoeld voor nadruk, niet voor de vormgeving.
Dit komt ook voor op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… .

Bevinding 15: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/over-ons staan teksten die visueel koppen zijn doordat ze onderliggende content hebben, zoals 'Coördinatie, beheer en redactie', 'Contentgroepen', etc., maar die niet als kop zijn opgemaakt. Ze zijn opgemaakt met <b> en/of <strong> in plaats van <h2>. Pas dit aan in de code om dit probleem op te lossen.
Dit geldt ook voor de onderstreepte koppen onder 'Contentgroepen', zoals 'Middeleeuwen'.

Bevinding 16: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar is de tekst Max Havelaar wel een <h1>, maar de tekst direct daaronder (Multatuli (pseudoniem Eduard Douwes Dekker), 1860) is niet als koptekst gecodeerd, terwijl dit visueel wel ook koptekst is.
Dit komt op meerdere pagina's voor, zoals op www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/pyramus-en-thisbe .

Bevinding 17: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar is binnen de kop 'Klara-podcast: Max Havelaar van Multatuli' de tekst 'Max Havelaar' met het <em> element opgemaakt. Dit element is bedoeld om tekst nadruk te geven, niet voor de titels van werken. Gebruik daarvoor het <cite> element.
Dit komt ook voor op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… onder 'Vlogboek: middeleeuws toneel' (de titels van toneelspelen). Op diezelfde pagina zijn andere titels van toneelspelen gecursiveerd met <i> terwijl ook hier het <cite> element gebruikt zou moeten worden.
Ook op andere pagina's zijn titels van creatieve werken niet met <cite> gecodeerd, zoals op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… .

Bevinding 18: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar zijn in het citaat van Max Havelaar de woorden 'zal' en 'goed' en 'myn' gecursiveerd, wat hier nadruk impliceert. Deze nadruk moet ook in de code worden overgebracht, bijvoorbeeld door het <em> element te gebruiken.
Dit komt bijvoorbeeld ook voor op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/schrijvers/jh-leopold bij 'manier waarop', 'vorm' en in de laatste zin: 'omdat'.

Bevinding 19: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/pyramus-en-thisbe is de tekst 'Fragment waarin Thisbe de stervende Pyramus ontdekt en de hand aan zichzelf slaat (vs. 244-280)' opgemaakt met <em>, terwijl het hier als koptekst fungeert.

Bevinding 20: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/search/content& is de tekst 'Maria Tesselschade Visscher, vrouwelijke kunstenaar in een mannenbolwerk' strict genomen geen kop omdat het geen onderliggende content heeft. Maar om de content consistent te houden wordt geadviseerd om deze tekst net als de andere resultaten onderliggende content te geven, zodat het koptekst kan blijven.

Bevinding 21: Dit is een advies: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw staan onder de koppen, zoals 'Hoofdstukken', links die samen een lijst vormen. Het is aan te bevelen om dit ook als lijst te coderen.
Dit geldt ook voor de links onder 'Thema's' op www.literatuurgeschiedenis.org/themas .

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/ staan de teksten 'Actueel' en 'Nieuws' (onder 'Hierover wordt veel gelezen') in de code boven de kop, maar deze moeten in de code onder de kop waar ze bijhoren worden geplaatst. Visueel mogen ze wel boven de kop staan.

Bevinding 23: De twee gedichten op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/pyramus-en-thisbe zouden van links naar rechts gelezen moeten worden, maar omdat het twee aparte kolommen zijn, krijgen screenreader gebruikers eerst het oorspronkelijke gedicht te horen, en daarna het gedicht in modern Nederlands. Dat terwijl het hier de bedoeling is dat lezers direct de zinnen kunnen vertalen.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Op de homepage www.literatuurgeschiedenis.org/ staat een tijdlijn van tijdvakken uit de geschiedenis. Wanneer zo'n tijdvak focus krijgt met de muis, is dat alleen zichtbaar doordat de linktekst en het icoon van kleur verandert. Het bolletje verandert ook mee, dus dit is in principe een tweede manier om de focus aan te geven. Echter, op pagina's waar al een tijdvak actief is, zoals op www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw, kan de focus dan niet meer onderscheiden worden. Voeg nog een manier toe om te focus te identificeren, zoals een onderstreping, om dit probleem op te lossen.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op de homepage www.literatuurgeschiedenis.org/ staan een aantal contentblokken met een titelblokje. Het geel/oranje gekleurde blokje met daarin de tekst 'Actueel' heeft te weinig contrast. De contrastratio is hier 2,3:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Het blauwe blokje met de tekst 'Nieuw' heeft een contrastratio van 4,3:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 26: De blauwe linkteksten in het blok 'Verder lezen' op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… hebben een te laag contrast. De contrastratio is hier 3,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 27: In een ingezoomde weergave verschijnt een hamburgermenu. Als dit menu geopend wordt, staat er in tekst 'Menu' in grijze letters. Het contrast is te laag met de donkere achtergrond (3,4:1).

Bevinding 28: Op de pagina's met het blok 'Ontdek de literatuur van een ander tijdvak' heeft de blauwe tekst van het actieve tijdvak een contrastwaarde van 3,7:1 met de grijze achtergrond.
Zie bijv. www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… .

Bevinding 29: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten heeft de witte tekst in het blauwe introblok een te lage contrastwaarde van 4,3:1.

Bevinding 30: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/over-ons heeft de link 'hier' een contrastratio van 1.9:1 met de oranje achtergrond.

Bevinding 31: Op de zoekresultatenpagina, zoals www.literatuurgeschiedenis.org/search/content staat een blauwe button met de tekst 'Toepassen'. Als die knop muis-focus heeft, is het contrast te laag. De contrastratio is hier 2,5:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 32: De blauwe tekst van het tweede gedicht op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/pyramus-en-thisbe heeft een te laag contrast. De contrastratio is hier 4,3:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit probleem komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 33: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar heeft de oranje tekst 'DE CANON / 21. Max Havelaar van Multatuli - met David Van Reybrouck' een te lage contrastwaarde met de achtergrond (2,0:1).

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Wanneer gebruikers op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/pyramus-en-thisbe inzoomen naar 200% om de tekst te vergroten, lopen de twee gedichten (het oorspronkelijke gedicht en het moderne Nederlands gedicht) niet meer naast elkaar en is de onderlinge relatie daardoor niet meer goed duidelijk voor slechtzienden. Dit gebeurt vanaf 150% zoom.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Wanneer gebruikers met een viewport van 320px breed de pagina's bekijken, valt de knop met het vergrootglas buiten beeld. Ook een aantal teksten zijn niet geheel meer leesbaar.

Bevinding 36: Wanneer gebruikers de pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/pyramus-en-thisbe inzoomen bekijken met een viewport van 320px breed, lopen de twee gedichten (het oorspronkelijke gedicht en het moderne Nederlands gedicht) niet meer naast elkaar en is de onderlinge relatie daardoor niet meer goed duidelijk voor slechtzienden.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Wanneer gebruikers inzoomen krijgen zij een hamburgermenu te zien. Wanneer de menu-items focus hebben, worden ze donkerder van kleur. De contrastratio van menu-items die focus hebben en menu items die geen focus hebben is 1,1:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 38: In Firefox is de focusrand op deze menuknop nauwelijks waarneembaar omdat het contrast i.c.m. de zwarte achtergrond te laag is.

Bevinding 39: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/over-ons heeft het icoon dat aangeeft dat er naar een externe pagina wordt gelinkt (achter 'hier') een contrastwaarde van 1,7:1 met de achtergrond.
Dit icoon heeft ook een te lage contrastwaarde in de blokken 'Verder lezen' zoals op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… (2,5:1).

Bevinding 40: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar heeft de tekst 'DE CANON / 21. Max Havelaar van Multatuli - met David Van Reybrouck' een oranje focusrand. Deze heeft een te lage contrastwaarde met de achtergrond (2,0:1). Dit geldt ook voor het microfoon icoontje.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Wanneer gebruikers een CSS bestand met bovenstaande waarden inladen, valt het zoek-icoon naast de zoekbalk in de navigatiebalk onder de zoekbalk en is dan niet meer geheel zichtbaar.

Bevinding 42: De tekst in de tijdlijn onder 'Duik in de literatuur van deze tijdvakken' verandert niet www.literatuurgeschiedenis.org/ wanneer gebruikers hun eigen CSS inladen.

Bevinding 43: Wanneer gebruikers naast de tekstafstand aanpassen, ook inzoomen tot 400% vallen er verschillende zinnen van de pagina af (bijvoorbeeld: Romantiek in Nederl, Van de Vos Reynaer, de w van het woord eeuw, etc).

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: Wanneer het zoekveld de muishover ontvangt, verschijnt een extra tekst 'Geef de woorden op waarnaar je wil zoeken'. Deze extra content is niet 'dismissable': de content kan niet worden gesloten zonder de hover of de focus te verplaatsen. Dit moet wel mogelijk zijn, bijvoorbeeld met Esc. De content is ook niet 'hoverable': er kan niet over de content zelf gehoverd worden.
Dit geldt ook voor de icoontjes die extra informatie geven over sommige woorden, zoals op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/17e-eeuw/huilen-volgens-het-… .

Bevinding 45: Wanneer een menuitem in het hoofdmenu de muishover of toetsenbordfocus ontvangt, klapt het item uit. Deze extra content is niet 'dismissable': de content kan niet worden gesloten zonder de hover of de focus te verplaatsen. Dit moet wel mogelijk zijn, bijvoorbeeld met Esc.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Op meerdere pagina's, onder andere op www.literatuurgeschiedenis.org/17e-eeuw/huilen-volgens-het-…, staan iconen die, als de gebruiker met de muis erover beweegt, uitleg geven over bepaalde woorden. Deze tooltips werken niet voor gebruikers die met het toetsenbord navigeren en deze informatie is voor hen dan ook niet beschikbaar.

Bevinding 47: In Firefox kunnen op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar in de audiospeler niet alle knoppen met het toetsenbord bediend worden (alleen afspelen/pauzeren).

Bevinding 48: Wanneer gebruikers in een ingezoomde weergave met het toetsenbord over de website navigeren, kunnen zij nog wel ín het hamburgermenu in de navigatiebalk komen, maar daar kunnen zij vervolgens alleen met de Escape toets uit, of door een functionaliteit te activeren die het menu sluit, maar hierop is de focus niet zichtbaar (het is onduidelijk of de focus op de sluitknop komt die in beeld staat).

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 49: De YouTube video's op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… hebben sneltoetsen die niet uit staan of uitgezet kunnen worden. Deze sneltoetsen kunnen botsen met de sneltoetsen van hulpsoftware. Een manier om dit op te lossen is door disablekb=1 achter de videolink toe te voegen.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 50: Er is wel een skiplink aanwezig, maar op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/search/content slaat de link de filteropties voor Periode en Soort pagina over.

Bevinding 51: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… slaat de skiplink het broodkruimelpad over. Dit is unieke content en moet dus niet worden overgeslagen.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 52: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… kunnen de afbeeldingen worden vergroot door erop te klikken. In het venster dat verschijnt, kan de toetsenbordfocus op de achterliggende pagina komen, terwijl het venster in beeld blijft. De focus moet in het venster blijven totdat deze is afgesloten.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 53: Het logo bovenaan de pagina (iedere pagina) heeft wel een alternatieve tekst, namelijk Literatuurgeschiedenis, maar de afbeelding is ook een link naar de homepage. Nu staat er 'Home' in een title-attribuut, maar niet alle hulpsoftware ondersteunen het title-attribuut (goed). Voeg het linkdoel toe aan de alternatieve tekst, bijvoorbeeld als 'Literatuurgeschiedenis - Home', om dit probleem op te lossen.

Bevinding 54: De grote afbeelding bovenaan de homepage van iemand die een boek vasthoudt, heeft wel een alternatieve tekst ('Intro'), maar is ook een link. Het wordt uit deze tekst niet duidelijk wat er gebeurt als gebruikers op de 'link' klikken (de afbeelding wordt vergroot). In dit geval voegt de link niets toe en is dit probleem verholpen door de afbeelding niet meer klikbaar te maken en de alternatieve tekst leeg te laten (de afbeelding wordt dan gezien als decoratief voor hulpsoftware). Dit geldt voor de meeste afbeeldingen op deze website.

Bevinding 55: In een ingezoomde weergave verschijnt een hamburgermenu. In dit menu staan twee links 'Open submenu'. Het is niet duidelijk welk submenu hiermee geopend kan worden.

Bevinding 56: Op meerdere pagina's staan afbeeldingen die een link zijn en worden vergroot door erop te klikken. Dat de link dient om de afbeelding vergroot weer te geven, kan nu niet uit de linktekst worden bepaald. Zie bijv. de afbeeldingen op www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… .

Bevinding 57: Het icoon van een microfoon met blaadjes bij het tweede audiofragment op www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar is een link naar een podcast website maar dit is voor zowel screenreader gebruikers ('Ongelabelde afbeelding, link') als voor ziende bezoekers niet duidelijk. Dit geldt ook voor de andere afbeelding bij dit audiofragment.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 58: In Firefox is de focus niet goed zichtbaar op de zoekknop op elke pagina. De focusborder is langgerekt waardoor niet voldoende duidelijk is welk element de focus heeft.
Dit komt ook voor bij de tijdlijn en bij de logo's van KB en Taalunie onderaan de pagina op www.literatuurgeschiedenis.org/.
En op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw op het logo '19e eeuw'.

Bevinding 59: In een ingezoomde weergave verschijnt een hamburgermenu. Na het laatste menuitem komt de focus op een functionaliteit waarmee het menu gesloten kan worden. De focus is niet zichtbaar op dat element.

Bevinding 60: De afspeelknop en de vooruit- en terugspoelenknop van het tweede audiofragment op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar hebben geen zichtbare focus.

Bevinding 61: In Firefox is op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar de focus niet zichtbaar op de audiospeler.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 62: Op verschillende pagina's, zoals www.literatuurgeschiedenis.org/over-ons, staat er een icoon naast externe links. Screenreader gebruikers krijgen wanneer de link focus heeft de Engelstalige tekst te horen: 'Link is external'. Pas de taal in het aria-label aan naar het Nederlands om dit probleem op te lossen.
Dit komt ook voor op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/over-ons, waar het icoon van de envelop 'Links sends e-mail' communiceert.

Bevinding 63: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/19e-eeuw/het-boze-oog-van-de-… kunnen de afbeeldingen worden vergroot door erop te klikken. In het venster dat verschijnt, hebben de verschillende knoppen, zoals de pijltjes naar links en rechts, Engelstalige namen. Hiervoor moet een taalwisseling worden aangegeven, maar beter is het de namen naar het Nederlands te vertalen.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 64: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/search/content& bevatten de links naar de andere zoekresultatenpagina's de Engelstalige tekst 'Page'/'Go to page'. Deze tekst kan beter naar het Nederlands worden vertaald.

Bevinding 65: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/toneel-in-de-… moet een taalwisseling worden gegeven voor 'tableaux vivants'.

3.2 Voorspelbaar

3.2.2 Bij input (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 66: Wanneer een filteroptie geselecteerd wordt op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/search/content vindt er een contextwijziging plaatst, doordat de pagina direct ververst wanneer het selectievakje ingeschakeld wordt.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 67: Op de homepage komt meerdere keren de class='tekstbalk' voor, waarbij in een <span> een <div> is gebruikt. Een div mag geen child element zijn van een span. Verwijder één van beiden om dit probleem op te lossen.

Bevinding 68: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/over-ons staan een aantal <p> elementen met een attribuut xmlns:xalan . Dat attribuut is niet daar toegestaan.

Bevinding 69: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar zijn een aantal waarden gevonden bij het <iframe> die niet zijn toegestaan.
Gebruik de validator op validator.w3.org/ voor een overzicht.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 70: In het hoofdmenu op elke pagina bevinden zich twee uitklapbare menu-items: Tijdvakken en Thema's. Deze hebben een waarde nodig die aangeeft of het element uitgeklapt of ingeklapt is.

Bevinding 71: In een ingezoomde weergave verschijnt een hamburgermenu. Het menu heeft een waarde nodig die aangeeft of het menu uitgeklapt of ingeklapt is.

Bevinding 72: Op pagina www.literatuurgeschiedenis.org/teksten/max-havelaar hebben de knoppen in de podcast-speler 'DE CANON / 21. Max Havelaar van Multatuli - met David Van Reybrouck' geen naam.

Bevinding 73: In een ingezoomde weergave verschijnt een hamburgermenu. Deze heeft nu een rol link, maar dit moet een <button> zijn.

****** Tot.: 73 Bevindingen

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-19 23:27:45 v2.3-011