Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Deelonderzoek content Toetsingskader inclusieve dienstverlening

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Toetsingskader inclusieve dienstverlening
Scope van de website
  • Alle pagina's op inclusiekader.gebruikercentraal.nl.
  • Niet de content op gebruikercentraal.nl en overige subdomeinen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 24

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De foto's van de gasten op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… hebben zowel een alternatieve tekst als een aria-describedby van de beschrijving onder de afbeelding. Screenreadergebruikers krijgen deze informatie dus dubbel voorgelezen. Laat het alt-attribuut leeg om dit probleem op te lossen. Dit gebeurt ook op onder andere pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2021/03/26/toetsingskader-….

Bevinding 2: Op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2021/03/26/toetsingskader-… staat een link om naar de vorige blog te gaan. Op die pagina staan twee links, één om naar de volgende en één om naar de vorige blog te gaan. De pijliconen geven aan of het om de vorige of de volgende blog gaan. De iconen hebben geen alternatieve tekst, dus deze informatie wordt niet doorgegeven aan screenreadergebruikers. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2020/09/16/binnenkort-te-….

Bevinding 3: Er zijn geen alternatieve teksten toegevoegd aan de afbeeldingen in de PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/…. Daarnaast bevatten de afbeeldingen tekst, die nu niet beschikbaar is voor blinden en slechtzienden (zie ook 1.4.5). Voeg alternatieve teksten toe aan de afbeeldingen om dit probleem op te lossen.

Bevinding 4: Advies: De iconen op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/category/blog/ hebben als alternatieve tekst 'Icoon-TKI framework'. Deze afbeeldingen mogen als decoratief worden aangemerkt door het alt-attribuut leeg te laten, zodat de tekst niet wordt voorgelezen aan screenreadergebruikers.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: De video ‘Voor allemaal: over inclusiviteit bij de gemeente Amsterdam’ op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… bevat wel Nederlandse ondertiteling, maar de ondertiteling komt regelmatig niet overeen met de gesproken tekst, bijvoorbeeld 'we bedoelen staan dan weet je en welke instantie' in plaats van 'wat bedoelen ze dan? weet je dan welke instantie?' op 00:28 en 'die gewikkeld' in plaats van 'ingewikkeld' op 00:38. Daarnaast mist ondertiteling voor de gesproken tekst 'Zal ik even met je meekijken?' op 00:26. Voeg een ondertiteling toe die overeen komt de gesproken tekst om dit probleem op te lossen.

Bevinding 6: De video van de presentatie Totstandkoming en werking van het toetsingskader op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… bevat geen ondertiteling.

Bevinding 7: De video van de presentatie Community of Practice op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… bevat geen ondertiteling.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: De video's op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… bevatten geen audiodescriptie. Alle video's bevatten tekst op beeld die niet voorgelezen wordt, waardoor blinden deze informatie missen. Voeg deze teksten en eventuele overige audiodescriptie toe in bijvoorbeeld een transcript om dit probleem op te lossen. Zie ook SC 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: De video's op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… bevatten geen audiodescriptie. Alle video's bevatten tekst op beeld die niet voorgelezen wordt, waardoor blinden deze informatie missen. Maak voor deze en andere informatie gebruik van een extra audiospoor.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… staat de tekst 'Maar hoe weet je nu of je dienstverlening inclusief is? Kun je het meten?'. Dit is een quote (aside class=pullquote). Een quote moet ofwel als inline quote (met het q-element), ofwel als blockquote (met het blockquote-element) ofwel met aanhalingstekens worden geplaatst.

Bevinding 11: De PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/… (presentatie over Community of Practise) is niet (volledig) gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) niet alle informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden. Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Doordat de PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/… onvoldoende gecodeerd is, ontbreekt ook een logische leesvolgorde. Zie ook 1.3.1.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: De PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/… bevat afbeeldingen met tekst. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: De PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/… past zich niet aan aan de eisen van dit succescriterium. Hierdoor kunnen mensen op een smaller scherm of die ver moeten inzoomen de PDF niet lezen zonder horizontaal te scrollen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Het contrast van de rand om het invoerveld op onder andere pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/bestaatniet is te laag. De contrastratio is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2020/09/16/binnenkort-te-….

Bevinding 16: Het contrast van de rand om het invoerveld op onder andere pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/bestaatniet is te laag als het invoerveld focus heeft. De contrastratio is hier 2,8:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2020/09/16/binnenkort-te-….

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: De PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/… bevat wel een titel, maar deze titel beschrijft het bestand niet. De titel is momenteel 'CoP'. Voeg een beschrijvende titel toe, bijvoorbeeld 'Presentatie Introductie community of practice inclusieve dienstverlening' om dit probleem op te lossen.

Bevinding 18: De PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/… bevat wel een titel maar onder Weergave bij openen' is bij 'tonen' gekozen voor 'bestandsnaam'. Kies voor 'documenttitel' om dit probleem op te lossen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: De linkteksten van de links onder 'Nieuws en blogs' op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/ bestaan uit de datum, de kop én de hele introductie tekst. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader, zij krijgen álle tekst opgelezen. Daarnaast maakt het het navigeren voor bezoekers die gebruik maken van een linklijst ook ingewikkelder. Dit gebeurt op meerdere pagina's, waaronder op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/category/blog/.

Bevinding 20: Op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2021/03/26/toetsingskader-… staat een link naar meer informatie over Elka Helmers. In het title-attribuut is de tekst 'Alle berichten' opgenomen. Het title-attribuut wordt niet door alle browsers en hulpsoftware ondersteund en voorgelezen. Voeg deze tekst toe in het linkdoel, bijvoorbeeld 'Alle berichten van Elka Helmers', om dit probleem op te lossen. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2020/09/16/binnenkort-te-….

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Er is geen taal ingesteld voor de PDF op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/…. Dit kan als gevolg hebben dat screenreaders van meertalige bezoekers de tekst bijvoorbeeld voorlezen in het Engels, waardoor de tekst onverstaanbaar is. Stel Nederlands als taal in om dit probleem op te lossen.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/author/elka-helmers/ kunnen bezoekers een reactie achterlaten op blogs van Elka. De linktekst is 'Leave a comment'. Zorg dat alle interactieve elementen dezelfde taal hebben als de hoofdtaal van de pagina. Als dat niet anders kan, geef dan een taalwissel aan zodat screenreaders de tekst in de juiste taal voorlezen om verwarring te voorkomen.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/2021/03/26/toetsingskader-… formulierveld niet (goed) invullen, verschijnt er een HTML5 foutmelding in het formulierveld. HTML5-foutmeldingen worden niet in alle browsers even goed ondersteund of blijven soms niet lang genoeg staan. Voeg zelf foutmeldingen toe aan formulieren om dit probleem op te lossen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: De video's op pagina inclusiekader.gebruikercentraal.nl/webinar-gemist/webinar-… hebben geen beschrijving in het title-attribuut binnen het iframe-element. Hierdoor krijgen screenreadergebruikers niet de titel van de video te horen als het iframe focus heeft.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-03-29 08:13:58 v2.3-011