Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Deelonderzoek content gebruikercentraal.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website gebruikercentraal.nl
Scope van de website
  • Alle content en pdf's op de website gebruikercentraal.nl.
  • Niet de content op de subdomeinen van gebruikercentraal.nl (eigen (content)onderzoek)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 37

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De iconen van het klokje, het euroteken en de kalender op onder andere pagina www.gebruikercentraal.nl/agenda/masterclass-advanced-web-… hebben geen alternatieve tekst. Deze iconen zeggen iets over hoe de tekst die er naast staat geïnterpreteerd moet worden en deze informatie is nu niet beschikbaar voor screenreadergebruikers. Let ook op het koppelstreepje tussen begin en eindtijd. Niet elke screenreader leest dit voor zodat de screenreader slechts 2 tijden voorleest terwijl visueel zichtbaar is dat dit een begin- en eindtijd is.

Bevinding 2: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/blog/hoe-centraal-staat-de-… staan twee links, één naar een vorig blog en één naar een volgend blog. De pijliconen geven aan of het om de vorige of de volgende blog gaan. De iconen hebben geen alternatieve tekst, dus deze informatie is niet beschikbaar voor screenreadergebruikers.

Bevinding 3: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/blog/hoe-centraal-staat-de-… staat een afbeelding van GCV. Het model, zoals afgebeeld is een spindiagram. Deze informatie komt niet voor in de alternatieve tekst (er is geen alternatieve tekst) maar ook niet op de rest van de pagina terwijl het extra informatie geeft over hoe het model gevisualiseerd kan worden. Het is voor alle bezoekers dan ook nuttig om de beschrijving aan te scherpen, met onder andere de vorm van het model: radardiagram, spindiagram of spinnenwebdiagram.

Bevinding 4: De afbeeldingen in de pdf's www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/03/… en www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/01/… hebben geen alternatieve tekst en zijn ook niet aangemerkt als decoratief door er een artefact van te maken. Zie ook 1.3.1 over gecodeerde pdf's.

Bevinding 5: Advies: De link naar de afbeelding van de status van toegankelijkheid op pagina www.gebruikercentraal.nl/toegankelijkheid/ is stuk, waardoor er geen afbeelding beschikbaar is en de alternatieve tekst getoond wordt. Repareer deze link. (link werkt inmiddels weer)

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: De video op pagina www.gebruikercentraal.nl/blog/terugblik-op-webinar-… bevat geen audiodescriptie. Er staat regelmatig geschreven tekst in beeld, die niet uitgesproken wordt. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van een screenreader niet weten wat er getoond wordt in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: De audiodesciptie ontbreekt in de video op pagina www.gebruikercentraal.nl/blog/terugblik-op-webinar-…. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Er komt onder andere regelmatig geschreven tekst in beeld (direct in het begin bijvoorbeeld de informatie over de webinar, de naam van de host en de namen en functies van de gasten). Iemand die blind is weet nu niet wat er op het scherm te zien is.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: De namen van sprekers op pagina www.gebruikercentraal.nl/podcast/design-sprint-dag-5-… zijn opgemaakt met het strong-element. Strong en em hebben een semantische waarde en geven woorden of korte zinnen extra nadruk. Gebruik deze elementen dan ook niet puur voor opmaak. Gebruik het b-element of CSS om een vergelijkbaar visueel effect te creëren zonder semantiek. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op www.gebruikercentraal.nl/blog/terugblik-op-webinar-….

Bevinding 9: De links 'Ontwerpprincipes' en 'Manifest' in de kop 'Ontwerpprincipes & Manifest' op pagina www.gebruikercentraal.nl/ zijn niet herkenbaar als link. Gebruik minimaal één eigenschap om de links herkenbaar te maken als links, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen.

Bevinding 10: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/toegankelijkheid/, onder 'Statusoverzicht' staat een tabel zonder inhoud, er staan nu alleen koppen. Dit is verwarrend voor screenreadergebruikers, omdat zij informatie verwachten die er niet is. Verwijder de tabel tijdelijk totdat er meer informatie beschikbaar is.

Bevinding 11: Paginanummer 1 op pagina www.gebruikercentraal.nl/evenementen/ is opgemaakt met het strong-element. Gebruik het b-element of CSS om een vergelijkbaar visueel effect te creëren zonder semantiek.

Bevinding 12: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/vragenlijst-nl-design-system/ staan tabellen met een lege tabel cel. De kop boven de tabel beschrijft wat de kop van kolom 1 zou moéten zijn, maar die relatie is nu niet duidelijk voor screenreadergebruikers.

Bevinding 13: De tekst '31 aanmeldingen (6 aanmeldingen verborgen)' op pagina www.gebruikercentraal.nl/agenda/masterclass-advanced-web-… is opgemaakt als kop, maar is functioneel geen kop. Ook visueel wordt dit duidelijk gemaakt door een kleiner lettertype.

Bevinding 14: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/instrumenten/ontwerpprincipes/ is een quote opgemaakt met het em-element. Het gaat om de tekst '“Overheidsbreed maken we gebruik van de principes van ‘Gebruiker Centraal’ voor informatievoorziening en dienstverlening." Het em-element geeft extra nadruk aan enkele woorden of korte zinnen. Gebruik het q-element voor inline-quotes en het blockquote-element voor blockquotes.

Bevinding 15: De PDF www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/01/… is niet gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en alt-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 16: De PDF www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/03/… is niet gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en alt-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/vragenlijst-nl-design-system/ staat het woord 'hieronder', maar daar onder staat eerst nog andere tekst. 'Hieronder' is een locatieaanduiding die niet instructief is voor screenreadergebruikers. Gebruik 'hieronder' alleen als de content naar waar verwezen wordt ook daadwerkelijk direct daaronder staat. Vervang deze tekst bijvoorbeeld voor 'op deze pagina' om dit probleem op te lossen.

Bevinding 18: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/agenda/masterclass-advanced-web-… staat 'onderaan de pagina'. Dit is een locatieaanduiding die niet instructief is voor mensen die het scherm niet kunnen zien. Er zijn meerdere formulieren op deze pagina, waaronder zoeken en nieuwsbrief. Een eventuele oplossing is het verwijderen van de tekst en het linken naar een anchortag op de pagina bij het inschrijfformulier.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/blog/hoe-centraal-staat-de-… staan afbeeldingen van het GCV. In deze afbeelding komt tekst voor die niet terug komt op de pagina, namelijk 'Huidige situatie' en 'Doel gewenste situatie'. Omdat de tekst onderdeel is van een afbeelding, kunnen bijvoorbeeld slechtzienden de tekst niet vergroten of de letterafstand vergroten om de tekst alsnog leesbaar te maken. Plaats daarom deze tekst ook als html-tekst.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Het contrast van de randen om de invoervelden op onder andere pagina www.gebruikercentraal.nl/podcast/design-sprint-dag-5-… is niet hoog genoeg. De contrastratio is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina www.gebruikercentraal.nl/bestaatniet.

Bevinding 21: Het contrast van de focusranden om de invoervelden op onder andere pagina www.gebruikercentraal.nl/podcast/design-sprint-dag-5-… is niet hoog genoeg. De contrastratio is hier 2,8:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina www.gebruikercentraal.nl/bestaatniet.

Bevinding 22: Het contrast van de LinkedIn en Twitter iconen naast de namen van de andere aanwezigen op pagina www.gebruikercentraal.nl/agenda/masterclass-advanced-web-… is niet hoog genoeg als de iconen focus hebben, De contrastratio is hier 1,7:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: De pdf op pagina www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/01/… heeft geen titel. De bestandsnaam wordt nu voorgelezen door screenreaders. Voeg een titel toe en kies bij 'Weergave bij openen' voor 'Documenttitel'.

Bevinding 24: De pdf op pagina www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/03/… heeft geen titel. De bestandsnaam wordt nu voorgelezen door screenreaders. Voeg een titel toe en kies bij 'Weergave bij openen' voor 'Documenttitel'.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/blog/terugblik-op-webinar-… staat een afbeelding, die door de bezoeker vergroot kan worden door op de afbeelding te klikken (met de muis of met het toetsenbord). Dit staat niet vermeldt in de alternatieve tekst. Screenreadergebruikers weten dus niet wat er gebeurt als zij op de link klikken. Dit probleem komt op meerdere plaatsen voor.

Bevinding 26: De paginanummers op pagina www.gebruikercentraal.nl/evenementen/ hebben als linkdoel alleen '1', '2', etc. Voeg minimaal het woord 'Pagina' toe om het linkdoel te verduidelijken.

Bevinding 27: De linkteksten van de links onder 'Alle blogs' op pagina www.gebruikercentraal.nl/ bestaan uit de datum, de kop én de hele introductie tekst. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader, zij krijgen álle tekst opgelezen. Daarnaast maakt het het navigeren voor bezoekers die gebruik maken van een linklijst ook ingewikkelder. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina www.gebruikercentraal.nl/category/blog/.

Bevinding 28: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/agenda/masterclass-advanced-web-… staan social media iconen naast de namen van andere aanwezigen. Aangezien zich hier een technisch probleem met de leesvolgorde voordoet (de accounts worden vóór de naam voorgelezen, waardoor het lijkt alsof ze bij de vorige naam horen) is het niet duidelijk bij wie de social media accounts horen. De toegankelijke linktekst is hier namelijk alleen 'LinkedIn profiel' of 'Twitter-account'. Voeg de naam van de persoon van het account toe om dit probleem (deels) op te lossen.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: De taal van de pdf op pagina www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/01/… is ingesteld op Engels, terwijl de pdf in het Nederlands geschreven. Dit kan ervoor zorgen dat screenreaders in het Engels de Nederlandse tekst voorlezen, waardoor de tekst zo goed als onverstaanbaar is.

Bevinding 30: Er is geen taal ingesteld voor de pdf op pagina www.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2021/03/… waardoor screenreaders niet weten in welke taal zij de pdf moeten voorlezen. Als de hoofdtaal van de screenreader anders is dan de taal in de pdf, kan dat er voor zorgen dat de tekst onverstaanbaar uitgesproken wordt.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: De links om naar de huidige of volgende pagina te gaan op pagina www.gebruikercentraal.nl/ hebben toegankelijke namen in het Engels. Zorg ervoor dat interactieve componenten toegankelijke namen hebben in de hoofdtaal van de pagina, zodat bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware niet in de war raken tijdens het bedienen van de links en knoppen.

3.2 Voorspelbaar

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op pagina www.gebruikercentraal.nl/contact/ gaat het bij het e-mail-invoerveld om 'Mailadres' maar in de foutmelding wordt gesproken over 'E-mailadres'.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Het formulier op pagina www.gebruikercentraal.nl/podcast/design-sprint-dag-5-… bevat geen foutidentificatie. Wanneer bezoekers een formulier verkeerd of niet invullen, verschijnt alleen de melding 'Vul dit veld in'. Een goede foutmelding vertelt de bezoeker wélke fout gemaakt is, en wáár die fout gemaakt is.

Bevinding 34: Het formulier op pagina www.gebruikercentraal.nl/contact/ bevat geen foutidentificatie. Wanneer bezoekers het formulierveld 'Mailadres' verkeerd invullen, verschijnt alleen de melding 'E-mailadres lijkt ongeldig'. Een goede foutmelding vertelt de bezoeker wélke fout gemaakt is, en wáár die fout gemaakt is.

Bevinding 35: Het formulier op pagina www.gebruikercentraal.nl/agenda/masterclass-advanced-web-… bevat geen foutidentificatie. Wanneer bezoekers het formulier niet of verkeerd invullen, krijgen zij de melding 'Gelieve het veld: Naam in te vullen' en/of bijvoorbeeld 'FOUT: het e-mailadres is niet geldig.'. Een goede foutmelding vertelt de bezoeker wélke fout gemaakt is, en wáár die fout gemaakt is.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Link nummer 9 onder 'Subsites' op pagina www.gebruikercentraal.nl/toegankelijkheid/ is niet correct afgesloten, waardoor de <href code als tekst op de pagina staat en de link niet werkt.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Het iframe op pagina www.gebruikercentraal.nl/blog/terugblik-op-webinar-… bevat geen omschrijving binnen het title-attribuut.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-28 08:05:03 v2.3-011