Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Deelonderzoek content Design Thinking bij de overheid

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Design Thinking bij de Overheid
Scope van de website
  • Alle pagina's op designsprint.gebruikercentraal.nl/.
  • Niet de content op gebruikercentraal.nl en overige subdomeinen
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 22

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De afbeelding op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/ is informatief, maar heeft geen alternatieve tekst. De informatie uit de afbeelding komt niet terug op de pagina. Voeg een beschrijvende tekst toe, eventueel ónder de afbeelding als de tekst teveel ruimte in beslag neemt, om dit probleem op te lossen. Dat geldt ook voor de afbeelding op designsprint.gebruikercentraal.nl/programma/ en de afbeeldingen op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/praktische-informatie/.

Bevinding 2: Het figuur naast de naam Mariska Woudenberg op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/author/mariska-woudenberg/ mag als decoratief worden aangemerkt door het alt-attribuut leeg te laten. De alternatieve tekst is nu 'Mariska Woudenberg', terwijl het geen foto of afbeelding is van Mariska Woudenberg dus de huidige alternatieve tekst beschrijft de afbeelding niet.

Bevinding 3: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/online-training/definieer/ wordt onder 'Het maken van een klantreis' bij punt 2 gebruik gemaakt van emoticons, bijvoorbeeld :-). Zorg ervoor dat de betekenis in tekst of alternatieve tekst aanwezig is. In de screenreader NVDA bijvoorbeeld wordt nu niks voorgelezen waardoor het voor mensen die het scherm niet of niet goed kunnen zien niet duidelijk is wat de bedoeling is.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 4: Niet aanwezig

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: De video op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/online-training/empathie-… bevat geen audiodescriptie. Er staat regelmatig geschreven tekst in beeld, die niet uitgesproken wordt. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van een screenreader niet weten wat er getoond wordt in de video. Zet deze en andere informatie bijvoorbeeld in een transcript. Dat geldt ook voor de video op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/online-training/.

1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 6: Niet aanwezig

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: De audiodesciptie ontbreekt in de video op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/online-training/empathie-…. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Er komt onder andere regelmatig geschreven tekst in beeld (direct in het begin bijvoorbeeld de welkomsttekst en de titel van de masterclass). Iemand die blind is weet nu niet wat er op het scherm te zien is. Dat geldt ook voor de video op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/online-training/.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/vraag-antwoord/ is de afbeelding met het dagprogramma onderdeel van de kop direct onder de afbeelding, 'Direct naar het antwoord op je vraag'. Dit zorgt mogelijk voor toegankelijkheidsproblemen bij screenreadergebruikers.

Bevinding 9: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/vraag-antwoord/ is een unordered list gebruikt om koppen te plaatsen die beginnen met 'Vraag 1', 'Vraag 2', etc. Het is hier niet logisch en nodig om het ul-element te gebruiken, dit is onnodig verwarrend voor screenreadergebruikers. Maak gebruik van gewone koppen zonder het li-element.

Bevinding 10: De tekst 'Ontwerp een nieuwe manier van toegang voor de zorg & ondersteuning die wij leveren, die zorgt voor meer vertrouwen en waardering onder ouderen & gezinnen (die begin 2021 geïmplementeerd kan worden).' op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/vraag-antwoord/ is opgemaakt met het em-element. Het em-element geen extra nadruk aan enkele woorden of korte zinnen, gebruik het dus niet puur voor opmaak. Gebruik het i-element of CSS om een vergelijkbaar visueel effect te creëren. Dit geldt ook voor de periode waarin de onderdelen van de sprints plaatsvonden op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/programma/ en op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/praktische-informatie/. Het komt ook voor met de tekst 'Blog van Marianne Schimmel, business consultant UWV. Ze schrijft over haar deelname aan de design sprint week van Gebruiker Centraal.' op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/author/mariska-woudenberg/.

Bevinding 11: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/author/mariska-woudenberg/ staan iconen die naar de social media acounts van Mariska Woudenberg linken. Naast de linktekst, is ook het title-attribuut gebruikt om precies dezelfde tekst te communiceren. Het title-attribuut wordt niet door alle browsers en hulpsoftware ondersteund, maar voor screenreadergebruikers van wie de screenreader het title-attribuut wél voorleest geldt nu dat de tekst dubbel voorgelezen wordt. Verwijder het title-attribuut om dit probleem op te lossen.
Op dezelfde pagina staan een telefoonnummer en e-mailadres. In de link van het telefoonnummer is het title-attribuut gevuld met de tekst 'Phone number van Mariska Woudenberg'. Aangezien het title-attribuut niet door alle hulpsoftware en browsers wordt ondersteund, is de informatie dat het om een 'phone number van' gaat niet beschikbaar voor iedereen. Ook bij het e-mailadres is het title-attribuut gebruikt om meer informatie te geven over de link. De linkdoelen zijn duidelijk genoeg zonder, dus het title-attribuut kan weggelaten worden. Als er toch een extra beschrijving bij moet, kan dat door bijvoorbeeld een aria beschrijving toe te voegen.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.2 Geluidsbediening (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.2 Geluidsbediening

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 12: Niet aanwezig

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: De afbeelding op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/ bevat tekst. De informatie uit de afbeelding komt niet terug op de pagina. Omdat de tekst onderdeel is van een afbeelding, kunnen bijvoorbeeld slechtzienden de tekst niet vergroten of de letterafstand vergroten om de tekst alsnog leesbaar te maken. Plaats daarom deze tekst ook als html-tekst. Dat geldt ook voor de afbeelding op designsprint.gebruikercentraal.nl/programma/ en de afbeeldingen op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/praktische-informatie/.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Het contrast van de randen om de invoervelden op onder andere pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/contact/ is niet hoog genoeg. De contrastratio is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/bestaatniet.

2. Bedienbaar

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Paginanummer 2 op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/ heeft als linkdoel alleen '2'. Voeg minimaal het woord 'Pagina' toe om het linkdoel te verduidelijken.

Bevinding 16: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/programma/ komt meerdere keren de linktekst 'praktische informatie' voor. Deze tekst zegt niets over het onderwerp. Screenreadergebruikers kunnen een linklijst opvragen waarmee zij over de pagina navigeren, gebruik daarom beschrijvende linkteksten die iets zeggen over het linkdoel, bijvoorbeeld door (onzichtbaar) 'over (onderwerp)' toe te voegen. Deze aanvulling hoeft niet visueel zichtbaar te zijn.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: De links om naar de huidige of volgende pagina te gaan op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/ hebben toegankelijke namen in het Engels. Zorg ervoor dat interactieve componenten toegankelijke namen hebben in de hoofdtaal van de pagina, zodat bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware niet in de war raken tijdens het bedienen van de links en knoppen.

Bevinding 18: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/programma/ staan onder 'Aanbevolen artikelen' 3 artikelen met een Engelse titel, waar geen taalwissel voor is aangegeven. Als er geen taalwissel wordt aangegeven, lezen screenreaders de tekst mogelijk voor in het Nederlands, waardoor de tekst onverstaanbaar is. Geef daarom altijd voor teksten in een andere taal dan de hoofdtaal van de pagina taalwissels aan in de HTML-code.

Bevinding 19: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/author/mariska-woudenberg/ staan in het paarse vlak iets beschreven over de persoon. Het telefoonnummer en e-mailadres zijn klikbaar. Hier zijn title-attributen gebruikt. De tekst in deze attributen zijn in het Engels (omdat gebruik gemaakt wordt van een Engelstailige browser). De taalaanduiding ontbreekt. Beter is om dit in de taal van de pagina te tonen. Tevens raden we het gebruik van het title-attribuut af. In een Nederlandstalige browser is een typfout aanwezig in de tekst: "Telefeoonnummer".

3.2 Voorspelbaar

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/contact/ gaat het om bij invoerveld om 'Mailadres' maar in de foutmelding wordt gesproken over 'E-mailadres'. Bezoekers met bijvoorbeeld een cognitieve functiestoornis hebben baat bij een consistente identificatie, zodat bijvoorbeeld het invullen van formulieren voor hen niet onnodig verwarrend is.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Het formulier op pagina designsprint.gebruikercentraal.nl/contact/ bevat geen foutidentificatie. Wanneer bezoekers het formulierveld 'Mailadres' verkeerd invullen, verschijnt alleen de melding 'Het ingevoerde e-mailadres is ongeldig'. Een goede foutmelding vertelt de bezoeker wélke fout gemaakt is, en wáár die fout gemaakt is.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 22: Niet aanwezig

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-27 18:19:04 v2.3-011