Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Deelonderzoek content digitale toegankelijkheid website kennisbank Beeldtaal van Gebruiker Centraal

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Kennisbank Beeldtaal
Scope van de website
  • Alle content op de website beeldbank.gebruikercentraal.nl.
  • Niet de content op gebruikercentraal.nl en overige subdomeinen
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 36

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De homepage bevat svg afbeeldingen (de iconen bij de stappen) zonder alternatieve tekst, die ook niet als decoratief zijn aangemerkt door ze onzichtbaar te maken met bijvoorbeeld aria-hidden. SVG afbeeldingen worden door sommige screenreaders voorgelezen, wat erg verwarrend is voor screenreadergebruikers. Voeg een alternatieve tekst toe, bijvoorbeeld door de afbeelding-rol toe te kennen en gebruik te maken van het alt-attribuut, of verberg ze voor screenreadergebruikers. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op beeldbank.gebruikercentraal.nl/stap/stap-2/richtlijn-beeld/.

Bevinding 2: Op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/category/blog/ staat naast het bericht van 25 mei 2020 een afbeelding. Deze afbeelding heeft als alternatieve tekst 'Decoratief: Aanwezigen bijeenkomst Rotterdammer Centraal'. Markeer decoratieve afbeeldingen door het alt-attribuut leeg te laten, zodat ze niet worden voorgelezen aan screenreadergebruikers.

Bevinding 3: Op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/inclusief-stembiljet/ staat een link om naar het vorige blog te gaan. Op die pagina (beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/nieuws/gezocht-…) staan twee links, één om naar het volgende en één om naar het vorige blog te gaan. De pijliconen geven aan of het om de vorige of de volgende blog gaan. De iconen hebben geen alternatieve tekst, dus deze informatie wordt doorgegeven aan screenreadergebruikers. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/nieuws/de-kracht-van-….

Bevinding 4: De afbeeldingen onder 'Relevantie' op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/stap/stap-2/richtlijn-beeld/ zijn belangrijk om de tekst te begrijpen. De afbeeldingen hebben een beschrijving, maar daarin wordt de inhoud van de afbeeldingen niet duidelijk beschreven. Beschrijf duidelijker wat er mis gaat op foto één en wat er goed is aan foto twee. Dit geldt voor alle foto's op dezelfde pagina en komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 5: De afbeeldingen op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/brieven/wat-is-een-beeldbrief/ hebben geen beschrijvende alternatieve tekst. Voor het begrijpen van de pagina is het nodig dat een bezoeker weet wat er verschillend is tussen de twee afbeeldingen. In de eerste brief staan lange paragrafen, zonder afbeeldingen en in de tweede brief staan korte simpele zinnen, meer tussenkopjes en afbeeldingen. Dit komt niet terug in de beschrijving. Aangezien er hier ook een linkdoel moet worden toegevoegd binnen de alternatieve tekst, is het advies hier om de beschrijving van de afbeeldingen zelf onder de afbeelding te plaatsen omdat de alternatieve tekst binnen het alt-attribuut anders erg lang wordt.

Bevinding 6: Sommige afbeeldingen, zoals bij Afwijzing kwijtschelding afvalstoffenheffing, op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/brieven/ hebben een alternatieve tekst, terwijl dat niet nodig is omdat de linktekst al voldoende beschrijft naar welke brief de bezoeker wordt doorverwezen. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op beeldbank.gebruikercentraal.nl/beelden/beeldcpt/paspoort-en-….

Bevinding 7: De afbeelding op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/fotostrips/ illustreert aan zienden wat er bedoeld wordt met de term 'fotostrip'. Een stripverhaal, waarbij foto's zijn aangevuld met tekst, om iets te laten zien of uit te leggen. Een dergelijke beschrijving komt niet voor in de beschrijving van de afbeelding of op de pagina.

Bevinding 8: De afbeeldingen in de pdf op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/22/… hebben geen alternatieve tekst en zijn niet gemarkeerd als decoratief (artefact). Voeg een beschrijving of de juiste codering toe om dit probleem op te lossen.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 9: Niet aanwezig.

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 10: Niet aanwezig.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 11: Niet aanwezig.

1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 12: Niet aanwezig.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 13: Niet aanwezig.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: De introductietekst van het artikel op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/inclusief-stembiljet/ is opgemaakt met het em-element. Het em-element geeft extra nadruk aan woorden of korte zinnen en heeft een semantische waarde. Gebruik het daarom nooit puur voor opmaak. Gebruik het i-element of beter, CSS om een vergelijkbaar visueel effect te creëren.

Bevinding 15: Onder de paragraaf onder 'Zelf foto's maken' op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/stap/stap-2/richtlijn-beeld/ staat een leeg h1-kopelement. Dit is verwarrend voor bezoekers die daar content verwachten, bijvoorbeeld screenreadergebruikers die navigeren aan de hand van kopniveaus.

Bevinding 16: De grote groene tekst 'Show, don't just tell' op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/nieuws/de-kracht-van-… is opgemaakt als kop en met het em-element. Het gaat hier om een quote. Gebruik daarom het blockquote-element, zodat de semantische waarde van de tekst ook op de juiste manier wordt doorgegeven aan screenreadergebruikers.

Bevinding 17: De pdf op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/22/… is niet (goed) gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF juist te interpreteren. Omdat juiste codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en alt-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 18: De pdf op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/22/… is niet gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en alt-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/stap/stap-2/richtlijn-beeld/ wordt eerst de afbeeldingsomschrijving voorgelezen en daarna pas 'Niet zo' of 'Maar zo'. Dit is verwarrend voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien en dus niet weten waar de omschrijving 'Niet zo' bij hoort.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.2 Geluidsbediening (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.2 Geluidsbediening

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 20: Niet aanwezig.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Het contrast van de invoervelden op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/contact/ is te laag. De contrastratio is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit geldt ook voor de randen om 'Bekijk je antwoorden' op de resultatenpagina. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/inclusief-stembiljet/.

Bevinding 22: Het contrast van de roze streep die aangeeft bij welke richtlijn de bezoeker is op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/stap/stap-2/richtlijn-beeld/ is niet hoog genoeg. De contrastratio is hier 2,1:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 23: Niet aanwezig.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: De pdf op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/22/… bevat geen titel. Voeg een titel toe en kies voor 'Weergave bij openen' voor 'Documenttitel'.

Bevinding 25: De pdf op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/22/… bevat geen titel. Voeg een titel toe en kies voor 'Weergave bij openen' voor 'Documenttitel'.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: In de link 'Elka Helmers' op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/inclusief-stembiljet/ is met het title-attribuut de tekst 'Alle berichten' toegevoegd. Het title-attribuut wordt niet door alle browsers en hulpsoftware ondersteund. Voeg deze informatie op een andere manier toe of verwijder het title-attribuut. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/nieuws/start-van-de-…. Dit gebeurt ook met het telefoonnummer en het e-mailadres op onder andere pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/blog/nieuws/de-kracht-van-…, daar is ook een extra beschrijving met het title-element toegevoegd.

Bevinding 27: De afbeeldingen van de brieven op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/brieven/wat-is-een-beeldbrief/ zijn links naar een vergrootte versie van de afbeeldingen, maar dat wordt niet duidelijk uit de alternatieve tekst. Voeg een beschrijvend linkdoel toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 28: Advies: De linkteksten van de links op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/category/blog/ bestaan uit de datum, de kop én de hele introductie tekst (en in sommige gevallen de alternatieve tekst van de afbeelding). Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader, zij krijgen álle tekst opgelezen. Daarnaast maakt het het navigeren voor bezoekers die gebruik maken van een linklijst ook ingewikkelder.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Er is geen taal ingesteld voor de pdf op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/22/…. Dat kan ertoe leiden dat screenreaders de pdf voorlezen in de eigen standaardtaal, bijvoorbeeld Engels, waardoor de tekst onverstaanbaar is voor meertalige bezoekers.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Het logo met de tekst 'KENNISBANK BEELDBANK
De beeldbank van gebruikercentraal.nl' is ook een link naar de homepage en bevat in de linktekst de tekst 'to the homepage'. Zorg dat instructies voor interactieve elementen in de hoofdtaal (Nederlands) van de pagina zijn (dat heeft hier de voorkeur), of geef een taalwissel aan.

Bevinding 31: Op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/fotostrips/ staat de tekst 'Show, don’t just tell. Photostories to support people with limited health literacy’.' Screenreaders zullen deze tekst voorlezen in de taal van hoofdpagina, in dit geval Nederlands, waardoor de tekst onverstaanbaar is. Geef een taalwissel aan om de screenreader over te laten schakelen naar het Engels.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/contact/ een formulierveld niet goed invullen, verschijnt er een foutmelding. Deze melding moet beschrijven welke fout is gemaakt en wáár die is gemaakt, dat is nu niet het geval. Bezoekers krijgen nu bijvoorbeeld alleen de melding 'Vul dit veld in'. Dat is een foutsuggestie, geen foutidentificatie.

Bevinding 33: Advies: Op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/contact/ wordt gevraagd naar een 'Mailadres' maar in de foutmelding wordt gevraagd naar een E-mailadres. Voor onder andere mensen met een cognitieve functiebeperking is dit mogelijk verwarrend.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: In het formulier op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/contact/ is niet aangegeven dat sommige velden verplicht zijn. Zorg ervoor dat duidelijk is dat deze velden verplicht ingevuld moeten worden.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 35: Niet aanwezig.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Het is voor ziende gebruikers duidelijk dat stap 2 actief is, in de lijst van iconen op pagina beeldbank.gebruikercentraal.nl/stap/stap-2/richtlijn-beeld/. Deze informatie is niet beschikbaar voor screenreadergebruikers. Maak gebruik van aria-current of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-05-02 05:46:19 v2.3-011