Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Gemeente Amstelveen

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Amstelveen
Scope van de website
  • Alle pagina's op amstelveen.nl
  • Niet de pagina's op subdomeinen van amstelveen.nl
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepage zijn bij de nieuwsberichten afbeeldingen opgenomen met eenzelfde tekst als de tekst die ernaast staat. De afbeelding is decoratief en moet daarom hier geen alternatieve tekst bevatten. De afbeelding en de naastgelegen tekst vormen al één hyperlink, waardoor de tekst nu 2x wordt voorgelezen.

Bevinding 2: Op de pagina www.amstelveen.nl/zoeken wordt bij sommige zoekresultaten een afbeeldingen getoond. Soms heeft deze een alternatieve tekst met daarin ook html-code: "<mark>". Deze tekst is geen duidelijke beschrijving van de afbeelding. De afbeeldingen kunnen hier overigens als decoratief beschouwd worden, maak er in dat geval alt="" van.
Dit geldt ook voor de nieuwsberichten op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/

Bevinding 3: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag is een formulier. Een aantal velden zijn verplicht. Echter nergens is een tekst dat aangeeft wat de sterretjes betekenen. De sterretjes zijn via de stylesheet in de pagina geplaatst en voor de sterretjes ontbreekt de alternatieve tekst voor de "afbeelding", bijvoorbeeld "Verplicht".

Bevinding 4: Op de pagina www.amstelveen.nl/ondernemen/publicatie/ondernemen zijn vrijwel alle afbeeldingen decoratief of hebben in de buurt van de afbeelding al de beschrijving staan. Dit geldt voor

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op de pagina www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/… zijn een aantal video's te vinden. Deze video's hebben een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op de pagina www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/… zijn video's aanwezig. Aan het eind van de eerste video komt er nog informatie in beeld: "Bezoekerspassen aanvragen? Klik hier" en daaronder "Gemeente Amstelveen" deze informatie wordt enkel in beeld gebracht en niet in geluid.

Bevinding 7: Op de pagina www.amstelveen.nl/home/nieuws/informatie-coronavirus is een video aanwezig met een boodschap van de burgemeester. Aan het eind van de video wordt de afzender van de video getoond "Gemeente Amstelveen". Deze tekst wordt niet uitgesproken door bijvoorbeeld een voiceover.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op de homepage is een blok "Dienstverlening en openingstijden gemeente". Hier staat een foto naast met een alternatieve tekst "Dienstverlening en openingstijden gemeente". Als deze foto decoratief is laat de alternatieve tekst dan leeg. Als deze foto wel een alternatieve tekst nodig heeft (dus niet decoratief zou zijn) dan is de volgorde van dit blok fout. Zorg ervoor dat de kop "Dienstverlening en openingstijden gemeente" voor de afbeelding komt zodat duidelijk is dat de foto bij dit onderwerp hoort en niet bij het vorige. Dit geldt ook voor de afbeeldingen in de slider.

Bevinding 9: Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/contact-en-… staat onder "Contact Gemeente Amstelveen" een hele zin in vet en de adresgegevens staan in vet. Hier is het strong-element gebruikt, dat is niet de bedoeling. Het em- en strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukken tekst. Maak gebruik van het b-element of gebruik styling uit de stylesheet om een teksten in een vet lettertype te tonen.

Bevinding 10: Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/contact-en-… staat op meerdere plekken "Telefonische bereikbaarheid". Hier is het strong-element gebruikt, dat is niet de bedoeling. Het em- en strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukken tekst. Maak gebruik van een kopje, het h4-element.

Bevinding 11: Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/contact-en-… staat onder Balie Burgerlijke Stand een zin met aan het begin een sterretje. In het volgende blok staat bij vrijdag het sterretje waarbij de tekst hoort. Houdt er rekening mee dat mensen die geen goed overzicht kunnen krijgen van het scherm (bijvoorbeeld slechtzienden met een sterk uitvergroot scherm) de relatie tussen de tekst en de tijd niet zien.

Bevinding 12: Op elke pagina bevindt zich bovenin de Zoeken-knop. Als je op de knop drukt krijg je een zoekscherm. In dir zoekscherm is een lijst met zoeksuggesties te vinden. Deze lijst is echter niet als opsomming gemarkeerd in de html.

Bevinding 13: Op de pagina www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/onderwijs-en-… zijn meerdere tabellen "Kostenoverzicht". De kolomkoppen bij deze tabel zijn niet opgemaakt als celkop, de thead is aanwezig, er zijn echter geen th-elementen gebruikt. In de tabel onder kosten ontbreekt de hele kop en zijn de kolomkoppen met strong gemarkeerd in plaats van de correcte koppen voor tabellen (thead en th).

Bevinding 14: Op de pagina www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/… worden onder Tips en Tricks na kopniveau 2 een kopniveau 4 gebruikt. Hierop wordt niet afgekeurd, echter het is en best practice om geen koppen over te slaan.

Bevinding 15: Op de pagina www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/publicatie/… worden meerdere koppen met niveau 1 gebruikt. De structuur kan daardoor verwarrend zijn. Zorg ervoor dat de koppen binnen het contentdeel allemaal een niveau hoger (h2, h3, etc.) hebben, met uitzondering van de eerste kop "Identiteitsbewijs, rijbewijs en uittreksel" die behoudt niveau 1 (h1).

Bevinding 16: Op de pagina www.amstelveen.nl/wonen-leven is een listbox (role="listbox") gebruikt. Een listbox moet een naam hebben en inhoud hebben (listitems?). Deze ontbreken ook. Zorg dat ARIA goed toegepast wordt. Gebruik ARIA in de code alleen als het nodig is en niet is op te lossen met standaard HTML-code.

Bevinding 17: Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/… is een lijst met adressen van stembureaulocaties. De kolomkoppen van de tabel zijn opgemaakt met het strong-element in plaats van th-elementen.

Bevinding 18: De onderzochte PDF's zijn gecodeerd, echter deze codering is onvoldoende om de structuur van de inhoud van de documenten goed te bepalen. Zo lijkt de tekst uit het declaratie-document gemarkeerd als één grote afbeelding en klopt de volgorde niet in de woonagenda. De PDF's kloppen op meer succescriteria niet.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op de pagina www.amstelveen.nl/home/nieuws/informatie-coronavirus staan meerdere berichten onder elkaar. Boven sommige berichten staat een datum, bijvoorbeeld 20 oktober 2020 bij "Inwonersbrief van burgemeester Tjapko Poppens". Het is niet duidelijk of de datum bij dit onderwerp of het vorig onderwerp hoort. Plaats de datum onder de kop waar de datum bij hoort.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op de pagina www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/… wordt onder aanpak verwezen naar "rechtsboven in het scherm". Mensen die het scherm niet kunnen zien kunnen zo niet bepalen waar ze moeten zijn op de pagina.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag is een formulier waar onder andere het telefoonnummer en e-mailadres van de gebruiker kunnen worden ingevuld. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het attribuut ‘autocomplete’ aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor telefoonnummer autocomplete=”tel-national” en voor e-mailadres autocomplete=”email”.
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: www.w3.org/tr/wcag21/.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op de homepage wordt een achtergrondafbeelding gebruikt. In de afbeelding bevinden zich lichte plekken. De witte tekst op de afbeelding heeft op deze plekken een te laag contrast. Dit is 3,6:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 23: Op de homepage is een kaartje met daarop een roodvlak "Contact gemeente Amstelveen". Omdat het rode vlak transparant is gemaakt is het contrast nu te laag voor kleine letters. Dit is 4,0:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 24: Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/ wordt een achtergrondafbeelding gebruikt in de kop van de pagina. In de foto bevinden zich witte lijnen van het gebouw. Als de witte tekst op deze lijnen staan is de tekst slecht te lezen. De contrastwaarde is 1,0:1 waar dit 3:1 moet zijn.

Bevinding 25: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag worden foutmeldingen in het formulier in rode tekst getoond. Het contrast van de rode tekst op wit is te laag. Dit is 3,7:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 26: Op de pagina www.amstelveen.nl/home/publicatie/… bevindt zich een zogenaamd kruimelpad vlak boven de inhoud. De kleine rode letters op de grijze achtergrond heeft een te laag contrast. Dit is 3,9:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 27: Op de pagina www.amstelveen.nl/amstelveenloket/product/werk-en-… zijn gerelateerde vragen. In de uitklapbare tekst zijn links aanwezig. Deze zijn enkel door kleur herkenbaar. Deze kleur heeft een te laag contrast.

Bevinding 28: Op meerdere plaatsen zoals op www.amstelveen.nl/ervaar-amstelveen/ wordt een titel op een achtergrond van een foto getoond. Op deze pagina is de tekst bij meerdere schermgroottes slecht tot niet leesbaarheid vanwege het contrast. Een aantal bezoekers ervaart het lezen van tekst op de drukke achtergrond als vervelend. Probeer dus het gebruik van tekst op foto's te vermijden of pas alternatieven toe zoals hier een transparante donkere achtergrond voor de tekst.

Bevinding 29: Op de pagina www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/onderwijs-en-… zijn meerdere tabellen "Kostenoverzicht". De kolomkoppen bij deze tabel zijn donkerrood met zwarte tekst. Het contrast is minder 3,0:1 waar dit 4,5:1 moet zijn. Zodra hiervoor de juiste code (th-element) wordt gebruikt dan wordt de tekst wit en is het contrast voldoende. (zie ook 1.3.1)

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Op de pagina www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/verkeer-en-… valt in verschillende schermgroottes en lettergroottes delen van de tekst weg in de vlakken onder elk fotootje, bijvoorbeeld bij het bericht van "Fietspad Kazernepad afgesloten".

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Op de pagina www.amstelveen.nl/ lopen sommige onderdelen uit het scherm als

Bevinding 32: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag verschijnt bij een schermbreedte van 320 pixels een horizontale scrollbar. Zorg dat content binnen deze grens blijft (uitgezonderd afbeeldingen, tabellen en kaarten)

Bevinding 33: Op de pagina www.amstelveen.nl/home/publicatie/… verschijnt bij een schermbreedte van 320 pixels een horizontale scrollbar. it komt met name door het lange woord "Toegankelijkheidsverklaring".

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Op de homepage zijn in de footer social-media-knoppen aanwezig. De twitter-knop heeft een te laag contrast. Dit is 2,8:1 waar dit 3:1 moet zijn. Dit geldt ook voor de twitter-knop om een pagina te delen op andere pagina's op de website.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op de pagina www.amstelveen.nl/ lopen sommige onderdelen uit het scherm bij een resolutie van 320px breed. Het gaat bijvoorbeeld om de zoekknop achter "Vul hier uw zoekterm in".

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag zijn 2 radio-buttons aanwezig, "dhr." en "mevr.". Deze zijn niet bereikbaar met toetsenbord. Als je de tabtoets gebruikt worden deze knoppen overgeslagen.

Bevinding 37: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag is een mogelijkheid om een bijlage toe te voegen. Deze functie is niet met het toetsenbord te bedienen.

Bevinding 38: Voor kaarten geldt de tijdelijke uitzonderingsregel.
Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/… is een kaart met groene bolletjes van de stembureaulocaties. De bolletjes zijn niet met toetsenbord te bereiken. In de bolletjes staat iets meer informatie dan in de tabel onder de kaart, namelijk het stembureaunummer ontbreekt in de tabel.

Bevinding 39: Op de pagina www.amstelveen.nl/ervaar-amstelveen/publicatie/zien-en-… zijn in de kaart speelplekken te vinden. Er wordt geen toegankelijk alternatief geboden. Deze kaart mag gezien worden als " kaarten die bestemd zijn voor navigatie moet essentiële informatie in de kaart". Voor deze kaarten gelden geen uitzondering en moet de content ook op toegankelijke manier aangeboden worden. Het overzicht van speelplekken ontbreekt echter.

Bevinding 40: Op de pagina www.amstelveen.nl/amstelveen-bouwt/publicatie/… is een kaart waarmee informatie over de wijzigingen van rijksweg A9 vermeld staan. Deze is moeilijk te bedienen met toetsenbord. Op sommige momenten scrolt bij toetsenbordgebruik de informatie buiten het iframe en is zo niet zichtbaar. Op het helpscherm die je in eerste instantie krijgt worden diverse bedieningsmogelijkheden uitgelegd. Dat met toetsenbord ontbreekt waardoor sterk de indruk wordt gewekt dat hier niet aan gedacht is.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Op de pagina www.amstelveen.nl/home/nieuws/informatie-coronavirus wordt gebruik gemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: De skiplink is aanwezig, echter de eerste link is niet de link naar de hoofdinhoud. Zorg ervoor dat de link "Naar hoofdinhoud" de eerste is.

Bevinding 43: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag is de skiplink om direct naar de hoofdinhoud te springen aanwezig. Deze komt echter na de kop (H1) terecht zodat je het begin van de content mist.

Bevinding 44: Op elke pagina is de skiplink aanwezig. Als je inzoomt krijg je op een gegeven moment een aparte knop voor het menu. Als je via de link "Naar hoofdnavigatiemenu" naar het menu gaat, kom je achter de menuknop te staan. Mensen die het scherm niet kunnen zien missen zo de navigatie.

Bevinding 45: Op de pagina www.amstelveen.nl/amstelveenloket/product/amstelveen-pakt-… is een video aanwezig. Deze wordt met een iframe in de pagina gezet. het title-attribuut ontbreekt in de html op dit iframe-element. Zorg dat er ook een goede beschrijving van de video aan de title wordt toegekend.

Bevinding 46: Op de pagina www.amstelveen.nl/ervaar-amstelveen/publicatie/zien-en-… is een kaart aanwezig. Deze wordt met een iframe in de pagina gezet. het title-attribuut ontbreekt in de html op dit iframe-element. Zorg dat er ook een goede beschrijving van de video aan de title wordt toegekend. Dit geldt ook voor andere pagina's met kaarten zoals: www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/…

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 47: Let op! in de title is niet de naam van de website opgenomen. De contactpagina heet dan ook enkel "Digitoegankelijkheid" in plaats van "Digitoegankelijkheid gemeente Amstelveen". Dit is geen WCAG-eis, maar wel beter voor de zoekresultaten in zoekmachines.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: Op de homepage is bovenin een zoekknop aanwezig. Als je op de knop drukt verschijnt er een soort popup met zoekfunctionaliteit. Je kunt hier doorheen tabben, maar je komt er op een gegeven moment uit en kan dan vervolgens doornavigeren onder de popup door. Zorg ervoor dat de focus binnen de popup blijft, tot de bezoeker kiest om de popup te sluiten.

Bevinding 49: Op elke pagina verschijnt een menuknop bij een lagere schermresolutie. Als je met het toetsenbord dit menu opent moet je eerst 2x de tabtoets gebruiken om dan pas in het menu te belanden. Je verwacht dat bij het openen, je direct in het menu terecht komt.

Bevinding 50: Voor kaarten geldt de tijdelijke uitzonderingsregel.
Op de pagina www.amstelveen.nl/in-amstelveen/publicatie/ontdek-… is een kaart. Als je op de eerste knop in de kaart met het pijltje klikt, dan opent zich een linkerzijbalk. Op dat moment verplaatst de focus zich. Als je nu één keer de Tab-toets gebruikt spring je naar buiten de kaart.
Ook is de focusvolgorde van de knoppen verwarrend als je de eerste keer in de kaart komt.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: Op de pagina www.amstelveen.nl/amstelveenloket/product/werk-en-… zijn gerelateerde vragen. In de uitklapbare tekst zijn links aanwezig. Bij de eerste vraag is de naam van de link "hier". Dit wordt niet afgekeurd op dit criterium, maar de link is niet heel duidelijk.

Bevinding 52: Op de pagina www.amstelveen.nl/home/publicatie/… staan op 2 plekken social-medialinks. De links om de pagina te delen hebben korte namen, zoals "facebook". Geef deze knoppen om te delen een naam waarmee duidelijk is wat de bedoeling is van de knop. Een title-attribuut is niet voldoende.

Bevinding 53: Op de pagina www.amstelveen.nl/at-home-in-amstelveen/publicatie/… komen links voor als "this" en "here". Gebruik duidelijke namen voor links.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 54: Op de pagina www.amstelveen.nl/amstelveen-bouwt/publicatie/… is een kaart waar, als je er met het toetsenbord doorheen navigeert, niet meer ziet waar je bent. Dit maakt de pagina een grote hindernis.

Bevinding 55: Houdt er rekening mee dat er in 2021 een nieuwe versie verschijnt van WCAG (versie 2.2). De zichtbaarheid van de focus wordt daarin strenger. Zie:

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 56: Bij de 3 zoekfuncties is het label onduidelijk. Zoeken komt voor op de homepage bij de toptaken, in de kop als je op de zoekknop drukt, in de popup en op de zoekpagina. Het label luidt "Hoe kunnen wij u helpen" of "Vul hier uw zoekterm in". Geef zoeken een duidelijk, eenduidige naam die ook in beeld getoond wordt zodat mensen met spraaksoftware dit veld eenvoudig kunnen aansturen.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 57: Op de pagina www.amstelveen.nl/at-home-in-amstelveen/publicatie/… lijkt het of de taal in de html verkeerd ingesteld staat. Er staat lang="nl" waar de content vrijwel geheel Engels is, dus "en" moet zijn.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 58: Op de pagina www.amstelveen.nl/public-services/publicatie/… zit je op een Engelstalige pagina. Vrijwel alle niet direct zichtbare of niet-zichtbare tekst in de pagina is nog in het Nederlands. Zo hebben de skiplinks nog Nederlandstalige namen, staat bij de social-media-knoppen in de footer: "Volg ons op Twitter" en heten de knopen om de tekstgrootte aan te passen "vergroten" en "verkleinen".

Bevinding 59: Op de pagina www.amstelveen.nl/at-home-in-amstelveen/publicatie/… is een link vlakby het woord "here". Als je van daaruit naar de Nederlandstalige pagina gaat en je keert weer terug op de Engelstalige pagina dan zie je in beide talen de footer in de verkeerde taal. Het systeem raakt in de war als je door de site heen bladert in verschillende talen zo lijkt het.

3.2 Voorspelbaar

3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 60: Op de pagina www.amstelveen.nl/bestaat-niet ontbreekt de navigatie (en vormgeving).

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 61: Op de homepage is direct onder zoeken een knop "Sluit toptaken". Als je deze sluit krijgt de knop een andere naam, namelijk "Veel gezocht". Gebruik de Toptaken of Veel gezocht consequent. Vermijd overigens het gebruik van title op knoppen en links.

Bevinding 62: Op de homepage bevindt zich bovenin de Zoeken-knop. Als je op de knop drukt krijg je een zoekscherm. Het label van het invoerveld luidt hier "zoeken". Op de homepage zelf staat in het midden van het scherm dezelfde zoekfunctionaliteit/ Hier luidt het label "Hoe kunnen wij u helpen?". Dat zijn verschillende namen voor dezelfde functie. Ook de knoppen bij zoeken verschilt; bovenin is de knop in de code een link waaraan een role="button" is toegekend. Dit moet een knop zijn, en gebruik daarom ook het button-element zodat de knop ook in alle opzichten werkt als een knop. Wees ook consequent met de vorm van de knop. Zo is de knop met de loep bovenin een knop om een popup te openen; vlak onder de 8 toptaken is de loep een knop om te zoeken en in de popup is de loep slechts decoratief. Daar verschijnt een paarse knop "Zoeken".

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 63: Als je zoekt op een woord die niet bestaat op de website amstelveen.nl krijg je een melding dat er niks gevonden is. Het gezochte woord staat hier niet bij, waardoor het voor de bezoeker lastig is om te constateren waarop gezocht is en of er mogelijk een typefout gemaakt is. Ook als er wel resultaten zijn, kan je niet zien op welk woord je gezocht hebt.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 64: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag zijn verplichte velden aanwezig. Als je het veld "Stel hier uw vraag" niet invult en doorgaat verschijnt er een foutmelding. Dat is goed. De verbetersuggestie ontbreekt echter. Zet hier dus bij "Vul het veld in."

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 65: Als je het formulier verstuurd, verschijnt er een bevestiging. In deze bevestiging worden niet alle ingevulde gegevens getoond. Deze zijn daarom ook niet achteraf te controleren om te wijzigen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 66: Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/… is bij de lijst over de inhoud van de nieuwsbrief in de code iets mis met de opsomming. Er wordt 2x een ul-element geopend (en aan het eind ook 2x gesloten).

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 67: Op elke pagina is de mogelijkheid om van taal te wisselen via "English" en "Nederlands". Dit zijn links die je naar de andere pagina verwijzen. In de code is aan de link een role="button" toegekend. Mensen die met voorleessoftware werken verwachten daardoor dat ze de knop als een knop kunnen bedienen. Laat de link een link zijn.

Bevinding 68: Op de homepage is bovenin een zoekknop aanwezig. Deze knop is in de code een link waaraan een role="button" is toegekend. Dit moet een knop zijn, en gebruik daarom ook het button-element zodat de knop ook in alle opzichten werkt als een knop.
Wees ook consequent met de knop. Zo is de knop met de loep bovenin een knop om een popup te openen; vlak onder de 8 toptaken is de loep een knop om te zoeken en in de popup is de loep slechts decoratief. Daar verschijnt een rode knop "Zoeken".

Bevinding 69: Op de pagina www.amstelveen.nl/zoeken is een mogelijkheid om te filteren op type. In het select-element is een attribuut opgenomen aria-labelledby="filterknop". De gelijknamige id ontbreekt in de code. Daarnaast lijkt de ARIA-code in deze situatie onnodig en kan de aria-code hier beter weggelaten worden.

Bevinding 70: Op de pagina www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/… zijn video's ingebed via een iframe. Het title-attribuut op het iframe ontbreekt. Plaats het title-attribuut en geef deze ook een goede naam.

Bevinding 71: Op de pagina www.amstelveen.nl/aanvraag komen velden voor die achteraan een pijltje hebben staan. Deze velden zijn gewone invoervelden, maar worden door hulpsoftware gezien als velden waar je uit een lijst kunt kiezen.

Bevinding 72: Op de pagina www.amstelveen.nl/amstelveenloket/product/werk-en-… wordt onder Gerelateerde vragen gebruik gemaakt van zogenaamde accordions. Klikbare teksten die meer tekst toon of weghaalt. Als je op en tekst klikt verschijnt de tekst, maar hulpsoftware krijgt geen terugkoppeling. Maak gebruik van aria-expanded om dit op te lossen.

Bevinding 73: Voor kaarten geldt de tijdelijke uitzonderingsregel.
Op de pagina www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/… is een kaart aanwezig met een aantal knoppen die met het toetsenbord goed te bedienen is. De knoppen hebben echter geen naam en zijn daardoor niet bruikbaar voor mensen die het scherm niet kunnen zien. Er zijn meer toegankelijkheidsproblemen in de kaart, bijvoorbeeld dubbele id's.
Dit geldt ook voor de kaart op de pagina www.amstelveen.nl/ervaar-amstelveen/publicatie/zien-en-…

****** Tot.: 73 Bevindingen

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-16 13:31:41 v2.3-011